hielspoorcentrum eindhoven

Dry Needling

Dry Needling is een therapie die gericht is op triggerpoints in het lichaam. Een triggerpoint is een pijnlijke harde verdikking in een spier. Als een spier triggerpoints heeft kan deze niet meer ontspannen. Hierdoor kan overbelasting ontstaan. Ook bij hielspoor klachten zijn er vaak triggerpoints aanwezig die invloed hebben op de klachten.

De podotherapeut kan onderzoeken of er triggerpoints aanwezig zijn. Is dat het geval dan is Dry Needling een mogelijke behandeling bij uw klachten. Als er geen triggerpoints aanwezig zijn is Dry Needling geen behandeloptie.

Een triggerpoint in bijvoorbeeld een kuitspier kan pijnklachten veroorzaken onder de hiel. Het kan dus zijn dat Dry Needling wordt uitgevoerd in uw kuitspier om de pijn onder uw hiel te beïnvloeden.

Triggerpoints ontstaan vaak door een verkeerde belasting van uw lichaam. Dat kan zijn door een verkeerde houding, zwaar werk, stress of bijvoorbeeld sporten zonder warming up. Hierdoor ontstaat er een irritatie in het spierweefsel dat tot een triggerpoint kan leiden. De triggerpoint kan vervolgens zorgen voor stijfheid, krachtsverlies of pijn.

De podotherapeut gebruikt bij Dry Needling een hele dunne droge naald. Er wordt geen vloeistof ingespoten. Met de naald prikt hij de triggerpoints aan. Bij het aanprikken van een triggerpoint kunt u onwillekeurige samentrekkingen van de spier waarnemen. Dat kan even een vervelend gevoel geven. Het samentrekken van de spier geeft aan dat de spier weer kan ontspannen. De triggerpoint zal na de behandeling minder worden of weg zijn. De pijn kan hierdoor afnemen.

Men denkt vaak dat Dry Needling hetzelfde is als acupunctuur, maar dat is het niet. Acupunctuur is gericht op de energiebanen in het lichaam. De naalden die daarbij gebruikt worden blijven vaak zeker 20 minuten in het lichaam zitten. Bij Dry Needling is dit slechts enkele seconden. Na het aanprikken en raken van een triggerpoint verwijdert de therapeut de naald meteen uit het lichaam.

Na een Dry Needling behandeling kunnen uw spieren wat beurs en gevoelig zijn. Dit kan soms enkele uren duren. In het ergste geval duurt dit 2 dagen. Soms wordt de betreffende spier na een behandeling ingetapet met Medical Tape . Een Dry Needling behandeling moet vaak enkele keren worden herhaald voor een optimaal resultaat.

© Copyright - Hielspoorcentrum Eindhoven,