Wat is hielspoor

Fasciitis plantaris

Bij pijnklachten aan de hiel wordt vaak gedacht aan hielspoor. Toch blijkt er in de meeste gevallen geen sprake te zijn van een ‘echt’ hielspoor. Meestal is er sprake van een ontsteking van de peesplaat die onder de voet loopt. De medische term hiervoor is ‘fasciitis plantaris’.

Deze grote peesplaat zit aan de hiel vast en waaiert uit naar de uiteinden van de middenvoetsbeentjes.

Deze pees is belangrijk voor een goede afwikkeling van de voet. Hij zorgt voor schokdemping, ondersteunt het voetgewelf en helpt bij het afzetten van de voet.

De plantaire fascie zoals deze pees in medische termen heet moet erg sterk zijn. Alle pezen in ons lichaam zijn minder elastisch dan spieren. Dit komt omdat er weinig doorbloeding in een pees zit. De peesplaat onder de voet zou het voetgewelf niet kunnen ondersteunen als hij heel soepel en elastisch zou zijn. Juist omdat hij erg stug en sterk is kan hij als het ware ons lichaam dragen.

Bij elke stap die we zetten komen krachten vrij. De peesplaat moet hierbij hard werken. Vaak zie je dan ook dat hier problemen ontstaan. In een ‘normale’ situatie heeft iedereen een mooi voetgewelf.

Bij veel mensen zie je echter dat de voetstand niet perfect is. Dit hoeft helemaal geen problemen te geven maar het kan er wel voor zorgen dat de peesplaat te hard moet werken en hierdoor overbelast wordt.

Verschillende aspecten kunnen zorgen voor een overbelaste peesplaat, bijvoorbeeld:

  • Een afwijkende voetstand
  • Verkeerd schoeisel
  • Overgewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Overbelasting
  • Verkeerd lopen door een andere blessure

Symptomen

Vaak hebben mensen dezelfde symptomen bij een ontstoken peesplaat.

De pijn is meestal extra hevig ’s ochtends (of ’s nachts) bij het opstaan uit bed. De klachten worden minder als iemand eenmaal op gang is. In de loop van de dag kunnen de klachten bij belasten dan weer toenemen. Ook het opstaan na even gezeten te hebben is vaak pijnlijk.

Herstel

Het herstel van een ontstoken peesplaat kan lang duren. Dit komt voornamelijk omdat het peesweefsel slecht doorbloed is, en omdat deze pees nauwelijks volledig te ontlasten is. Een pijnlijke elleboog kan bijvoorbeeld rust krijgen door het dragen van een mitella, maar een peesplaat onder de voet kan moeilijk constant ontlast worden. Omdat we in beweging blijven blijft er spanning op de peesplaat staan. Dit belemmert het herstel.

In sommige gevallen kan het herstel enkele maanden tot ruim een jaar in beslag nemen. Er zijn echter veel behandelmogelijkheden die de hersteltijd kunnen verkorten. Vaak weten mensen niet dat er diverse behandelmogelijkheden zijn. Deze kunnen per persoon namelijk heel verschillend zijn. Vaak duurt het volledige herstel wel lang, maar kunnen de klachten met behulp van een bepaalde behandelmethode dragelijk worden, zodat u niet meer constant beperkt wordt. Het komt soms ook voor dat mensen snel van hun klachten af zijn. Voor een goed resultaat adviseren wij een behandeling op maat, die het best past bij uw situatie.

Hielspoor

Een echt hielspoor is een stukje bot (verkalking aan het botvlies) onder aan de hiel.

Dit hielspoor is op röntgenfoto’s duidelijk zichtbaar. Vroeger werden er vaak röntgenfoto’s gemaakt bij hielklachten. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat uit onderzoek blijkt dat verkalking aan het hielbeen (dus het hielspoor) heel vaak voorkomt zonder dat dit klachten geeft. Het kan dus zijn dat iemand al vele jaren een hielspoor heeft, maar geen klachten ervaart. De oorzaak van de pijn komt in de meeste gevallen door de ontsteking van de peesplaat.

In sommige gevallen kan het echte hielspoor ook klachten geven. Mensen ervaren dan constant dezelfde drukpijn onder de hiel. Ook hierbij kan het Hielspoorcentrum hulp bieden.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van hielklachten kan bij iedereen anders zijn. Belangrijk is dat de podotherapeut eerst op zoek gaat naar de juiste diagnose. Dit gebeurt in een uitgebreid onderzoek.

Daarnaast is het belangrijk dat er gezocht wordt naar de best passende behandeling bij uw situatie.

Verschillende behandelmogelijkheden zijn: