hielspoorcentrum eindhoven

Nachtspalk of sok 

Het dragen van een speciale nachtspalk of sok kan goed helpen bij hielspoor of peesplaatontstekingen. Een nachtspalk wordt ’s nachts gedragen. Het zorgt ervoor dat uw voet in 90 graden ten opzichte van het onderbeen blijft staan. Hierdoor blijven de achillespees en kuitspieren opgerekt staan. Ook de peesplaat onder de voet zal hierdoor op rek blijven staan. Dit kan heel effectief zijn en zorgen voor minder pijn en stijfheid bij opstaan.

Veel mensen vinden het dragen van een nachtspalk vervelend en kunnen hierdoor niet goed slapen. Het is echter zeker de moeite waard om te proberen. Mensen die het wel kunnen verdragen hebben vaak een positief resultaat in hun behandeling. Het kan dus een zeer effectieve behandeling zijn. Vaak is het een kwestie van wennen en moet het gebruik opgebouwd worden.

Indien iemand niet kan wennen aan de spalk is het ook mogelijk om een sok te proberen. Deze speciale sok houdt de voet ook in 90 graden ten opzichte van het onderbeen maar laat meer beweging toe. Dit wordt door sommige mensen als prettiger ervaren. Deze sok wordt een ‘Strassburg sok’ genoemd.

Een Strassburg sok is een lange sok met twee verstelbare banden. De bovenste band zit net onder de knie vast om het been, waardoor de sok op zijn plaats blijft zitten en niet afzakt.  De andere verstelbare band loopt vanuit de tenen richting de band onder de knie, waardoor de voet in de gewenste positie gezet kan worden.  De Strassburg sok heeft uiteindelijk hetzelfde effect als de nachtspalk. Ook deze zorgt voor minder spanning op de peesplaat onder de voet en kan hierdoor zorgen voor minder opstartklachten.

Het advies is om een nachtspalk of Strassburg sok 2 tot 3 maanden te dragen voor een optimaal resultaat.

© Copyright - Hielspoorcentrum Eindhoven,